Lankenau Medical Center Master Plan Project


Enlarge/view more »

Construction Cost: $365 million
Completion Date: 2013
Location: Philadelphia, PA

Architect: RTKL Architects
Contact: Don Debord
Position: Principal
Telephone #: 214-871-8877

In June, 2010, The Lankenau Medical Center began to embark on a campus wide transformation that is intended to take the Center into the next century. The Master Facilities Expansion and Renovation Project has been designed to provide the safest, most comfortable, most efficient environment for patients, family, staff and physicians. As part of this transformation, the plan entails:

  • The relocation of the existing Vivarium to a newly renovated space along with connectivity to the existing Lankenau Institute of Medical Research building via newly constructed bridges and skylights. This project also required the construction of a complete Mechanical/Electrical Penthouse to support its function.
  • Improved campus access and parking, including the addition of a 1,306-car parking garage and additional surface parking along with a newly configured Rear Boulevard.
  • New Heart and Lung Pavilion that will offer cardiovascular and pulmonary care, enhanced privacy and convenience, and resources for accelerated translation of scientific research into clinical practice. The new Pavilion will house three inpatient floors, including an ICU, and will be the first dedicated heart and lung facility in the area. The New Pavilion will also include a new bridge to the existing parking garage and a Connector building that will connect the new Pavilion to the existing hospital for continuity.
  • A new Energy Services Center in the basement and ground floors of the newly constructed Parking Structure along with new utility distribution throughout the campus including Electrical, Fiber optic, Steam, Chilled Water, Condensate and Fuel Oil.
  • Demolition of several buildings including the existing Central Utilities Plant to make way for the new Pavilion.

Phase One is well underway with the completed renovation of the MRI/CT Department; the opening of the new Inpatient Dialysis Unit; renovations to the Emergency Department; and the recent openings of the Comprehensive Breast Center and the Annenberg Simulation Center as well as a new Cardiothoracic Intensive Care Unit and an expanded Cardiac Catheterization Laboratory Suite. Lankenau also has begun converting inpatient rooms from semi-private to single occupancy:

  • Pew 1 South and Southwest are complete
  • Pew 2 South and Southwest are complete
  • Pew 3 South and Southwest are complete
  • Pew 4 South CTICU is complete

Part and parcel to the above, several departmental relocations and domino projects are also necessary including but not limited to:

  • Security Suite
  • Central Sterilization Suite
  • Patient Clinic and Registration
  • Tru-Beam XL Linear Accelerator
  • Kitchen and Cafeteria renovations
  • Hybrid OR’s
  • Pharmacy
  • New Loading Dock, Laundry and Maintenance area
  • New Endoscopy Suite
  • Pew 4 Southwest Renovations

Approach and Challenges

Due to the need of the spaces for some programs not yet facilitated at this campus, the aggressive decision was made to embark on as much of the project as possible at the front end to provide the earliest turnover dates. Additionally, despite the overall size of the campus, the areas of the new buildings, laydown areas that resulted and domino dependent nature of each piece, the project was extremely tight and left no flexibility. As such, a very aggressive logistics plan was developed that called for nine (9) “mobilizations”. Each mobilization detailed work necessary for a major shift in campus flow or operations. This was carefully planned to allow the hospital to fully operate with little to no inconvenience. Adjustments and reconfigurations of existing structures and services (such as the Loading Dock) were embarked upon first allowing major areas to be taken to allow for construction of either new utility distribution, new structures or new grading and site features. With this approach engaged, we were able to begin the construction of the three major components almost simultaneously (New Patient Pavilion, New Parking Garage and New Energy Services Center). The result of this approach is the solution to an existing parking problem that has plagued this campus for years within 16 months of the start of the project and the use of the revenue producing portions of this Master Plan some two years earlier than originally anticipated.

Furthermore, this approach along with a very detailed and accompanying schedule most clearly defined the critical path. In doing so, this enabled PAI to work with the Design team on the most urgent design items first while allowing flexibility on others that could be afforded more time where more collaboration was desired. This also resulted in a tremendously detailed GMP that has been maintained under budgeted values.

Contact Us

For more information, contact us online or call us at 215-755-6900.